07 april 2009

Oj, vad har jag gjort. :)


Jag har skrivit en kommentar hos Språkbråkaren.
Tänk om han kommer hit nu och har en massa synpunkter på mitt språk?!
Här där jag då och då slinter på tangenterna, eller är för snabb och missar samt kastar om bokstäverna ibland. Detta är inget bra tycker jag -som faktiskt är ganska OK på stavning och så´nt där.

När jag gick i skolan hade jag litet a i svenska skriftliga språket - men bara Ba muntligt. Så blev det på grund av att jag ibland stammar då jag pratar. Det är inte väldigt märkbart, men ibland fastnar vissa ord i halsen, eller blir just en upprepning av stavelser.
Jag tror inte att så många hänger upp sig på detta nu, men som sagt kunde man inte ge högre betyg än Ba förr.

Lite mer om språk.
Jag tycker att väldigt många har svårt att skilja på "dem" och "de" i skrift. Alldeles för ofta ser man fel ordval. Detta gäller inte minst journalister som, vad det verkar, inte lär sig rättstavning och språklära ordenligt i skolan. Förstår inte varför.

Ser man på, det blev några rader här i bloggen även idag - en dag då jag varit trött och inte mått så bra. Tog en sväng till doktorn för att kolla blodtrycket, vilket höll sig precis där det ska vara.
Smärtan i mitt ben vill inte ge med sig. Kan vara diskbråck eller ischias, men jag vet inget ännu.

Nåväl, imorgon är jag ledig och kan ta igen mig lagom mycket. Får inte vara stilla för länge då gör det mer ont.
Ska se till att få fram lite påsksaker. Även om inte barnen kommer hit i helgen kan det vara bra om vi märker att det är Påsk nu.

Kaffedags! Ska sätta igång perkulatorn nu.

5 kommentarer:

femfemman sa...

Tack för tankar på min blogg....

Det där med de, dem och dom är jättesvårt för mina elever. och det har börjat de senaste åren. Jag har aldrig "tvingat" nå´n att skriva de/dem i ställe för dom - men tydligen vill barnen göra rätt. Bara det att de skriver dem överallt... "Dem gick på bio"
Märkte att min snart tjugoårige brorson skrev likadant....
Konstigt, tycker jag.
Kolla med blodgivningen.. vissa mediciner mot blodtrycket är inte OK, det berättade man idag... jag frågade vilka mediciner som inte är tillåtna.... Hoppas att det funkar ... och att du blir bra i benet!

Anonym sa...

Det är intressant med svenska språket, jag hör kanske till den lyckligt lottade skara som haft relativt lätt för mig i skolan.
Just det där med att inte kunna skilja på de och dem är något vi på jobbet har noterat att vår chef inte kan hålla isär på. Nu är han inte född i Sverige och det ursäktar förstås, men ingen vågar påpeka när han skriver fel och det är på sätt och vis synd!
Nu läser jag att ditt ben krånglar (igen!) och undrar om du inte borde ta dig till läkare, kankse få tid till en sjukgymnast eller någon annan specialist?
Det måste vara jobbigt när det strular så.
Jag har inte heller något planerat i Påsk, vet inte ännu vad flickorna hittar på.
Det blir som det blir. Jag tänker njuta av några lediga dagar!
Många kramar!

Tussegumman sa...

Jag önskar dig en fin påsk med vackert väder! Ta hand om dig min vän/
Många kramar från tussegumman

Elisabeth sa...

Satt för några dagar sedan och läste ett gammalt blogginlägg som jag skrivit... och där SE, som då ännu bodde hemma, tyckte att vi skulle "skicka dig en bakelse" till dig, för att du, goa vän, skickat någe fint som tröst och stöd till mig/oss.
Så... nu skickar jag en påskbakelse i tanken till dig... för ditt alltid så varma och omtänksamma stöd om oss!

Varm påskkram...

Kennet sa...

Språkbråkaren (d.v.s. jag) kommer inte och bråkar. Löfte! Har också noterat de/dem-problemet. När man alltid säger "dom" tycks det lätt att anta att man alltid ska skriva "dem". Jag skulle rekommendera den som har svårt med distinktionen att skriva "dom", alltid, för säkerhets skull. Ett "dem" på fel plats stör lätt den språkkänsliga.